Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa vedem ce prevede legislatia in vigoare despre acest subiect.
Codul muncii
Art. 43. Delegarea
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. Durata delegarii
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Delegarea presupune astfel modificarea locului in care se desfasoara munca, celelalte elemente ale contractului de munca ramanand nemodificate.
Asadar, Codul muncii nu exclude explicit dreptul soferilor de a primi indemnizatia de delegare insa mentioneaza asa cum am aratat mai sus ca trebuie sa se produca o modificare temporara a locului muncii.
Insa in cazul soferilor contractul de munca prevede ca acestia nu isi desfasoara activitatea numai la sediul fix ci si pe teren, ca o exercitare obisnuita a activitatii curente.
Astfel, pentru aceasta categorie de angajati se poate concluziona ca plecarea pe un anumit traseu nu este o delegare ci doar o desfasurare normal a activitatii lor, asa cum prevede CIM.
Prin urmare, nefiind respectate prevederile art. 43 din Codul muncii, acestia nu pot beneficia de diurna deductibila.
Angajatorii daca doresc pot insa sa le acorde soferilor anumite indemnizatii numai ca acestea vor fi considerate avantaj in natura si impozitate la fel ca si salariile (impozit si contributii sociale obligatorii).